Курсеви и квалификации

Британиските универзитети и колеџи нудат илјадници одлични курсеви, кои водат до квалификации кои се почитуваат од страна на работодавците и академици од целиот свет. Кога мислите на Британските високообразовни квалификации, можеби мислите на диплома и магистерски дипломи, MBAs и доктори на науки. Меѓутоа, има и  многу други видови.

Меѓународни студенти

Секоја година близу 500.000 студенти од 200 земји доаѓаат да учат во Велика Британија во училиштата, на колеџ или универзитет, а повеќе од 600.000 доаѓаат за да го изучуваат англискиот јазик.
Покрај тоа, секоја година повеќе од 500.000 странски студенти се здобиваат со Британски квалификации за странци – на пример, онлајн или во Британскиот кампуси надвор од границите на Британија.

Велика Британија има долга историја за добредојденост на меѓународни студенти од целиот свет. Со репутација за академска совршеност, лесно e да се види зошто толку многу странски студенти избираат образование во Велика Британија.

Стипендии, грантови, парични награди, стипендии од компании, финансиски награди, кредити … постојат многу опции за финансиска поддршка за меѓународните студенти кои сакаат да учат во Велика Британија. Побарувачката за стипендии е секогаш поголема од понудата; за да ги зголемите шансите, пријавете се што е можно порано.

Модели на студии

За повеќето  додипломски студии со полно работно време, потребни се  три години за да се завршат (обично четири години во Шкотска). Постдипломските студии може да бидат од една година па нагоре.

Академска година

Стандардната академска година Во Велика Британија започнува во Септември или Октомври и трае до Јуни или Јули. Некои курсеви се пофлексибилни и нудат широк спектар на почетни датуми.

Работа во Велика Британија

Ако во Велика Британија сте дојдени со студентска виза за посета, детска виза за посета или потенцијална студентска виза, немате право да работите.

Дел од студентите кои ќе влезат во студентска виза – Група 4, имаат право да работат одреден број на часови неделно и за време на распустот.