Одберете го Вашето образование

Доколку планирате да студирате во Австралија, имате многу образовни опции од кои што можете да изберете, затоа дајте си извесно време да размислете за својата кариера и животни цели. Програмата која ќе ја изучувате ќе ја обликува Вашата кариера и животни планови. Исто така, размислете за тоа дали сакате да студирате во град или на село. Дали сакате да студирате на мал или на голем колеџ или универзитет? Кое ниво на квалификации сакате да ги стекнете? (сертификат, диплома, степен  и слично). Најверојатно ќе сретнете дека  курсот кој сакате да го учите е понуден на неколку места во Австралија и Нов Зеланд. Дали Ви е важно дали ќе живеете некаде на топло или на ладно?

Исто така ќе треба да ги разгледате и  академските  услови за влез на институцијата, бидејќи секој колеџ и универзитет и секој курс си има свои стандарди. Ако немате доволно познавања од англискиот јазик, ќе треба да  размислите и за изучување на англискиот јазик.

Школарини

Цената на студирањето во Австралија и Нов Зеланд споредбено е подобра во однос на другите земји кои примаат интернационални студенти. Ќе видите дека трошоците за школарина и трошоците за живот се пониски во Австралија и Нов Зеланд, во однос на САД и Велика Британија. Секоја институција има различни надоместоци за различни курсеви. Школарината за меѓународни студенти во Австралија и Нов Зеланд се дури поконкурентни во однос на другите земји, особено кога ќе се пресмета тековниот девизен курс.

Следниве информации се само водич:

Курс по англиски 150 -350 австралиски долари неделно

Стручно образование и обуки 5000 – 12.000 австралиски долари годишно

Универзитетски студии (додипломски) 10.000-18.000 австралиски долари годишно

Дипломски, магистерски, докторски (последипломски) 12.000-18.000 австралиски долари годишно.

Англиски јазик

Вие може да изчувате интензивен англиски јазик (познат како ELICOS) во повеќе од 100 институции во Австралија и тоа по релативно ниска цена. Институции се приватни, полу-приватни или сопственост на владата. Сите институции се правилно регистрирани и нудат висок квалитет на обука за англиски јазик, повеќето со користење на напредни лаборатории за јазик, видеа, компјутери и библиотеки.
Не постојат влезни барања за курсевите по англиски јазик. Курсевите се нудат на сите нивоа (почетник и напреден курс) а термините се многу флексибилни. Оваа флексибилност ви овозможува лесен да ја комбинирате обуката за англиски јазик со одморот или со друг курс.

Може да студирате:

• Општи англиски (со акцент на вештините за комуникација)

• Англиски јазик за академски цели (подготовка за студирање на универзитет, во TAFE или приватен колеџ)

• Подготовка за испит (подготовка за Кембриџ, TOEFL или IELTS прегледи)

• Студирање и туризам (учење на англиски додека учите за Австралија / Нов Зеланд или уживте во активности како што се нуркање, голф, јавање коњи, пловење, итн)

Многу од студентите ќе направат тест за англиски јазик за да се утврди нивното ниво на познавање на англискиот јазик и да се одлучи колку обука за англиски јазик им е потребна. Сите тестови ги оценуваат вашите вештини за читање, пишување, зборување и слушање. TOEFL (тест за англиски како странски јазик) е многу популарен тест во Азија, но сепак, повеќето австралиски институции го претпочитаат IELTS (интернационален системот за тестирање на англиски јазик) тест.

Средно образование 500-550 TOEFL или 5-6 IELTS

Сертификат 500-550 TOEFL или 5-6 IELTS

Диплома 500-550 TOEFL или 5-6 IELTS

Универзитетска диплома 550-600 TOEFL или 6.0-7.0 IELTS

Последипломски 550-600 TOEFL или 6.0-7.0 IELTS

Универзитет (BA, BSc, Pg Dip, MA)

Постојат многу универзитети во Австралија со големина од 3000 студенти до повеќе од 30.000 студенти. Сите австралиски универзитети се строго надгледувани со цел одржување на високи стандарди во наставата и истражувањата. Повеќето од овие универзитети се наоѓаат во градовите, но некои се наоѓаат и во руралните средини.
Универзитетите нудат курсеви со широк спектар на области, на следниве нивоа:

• Bachelors Degree

• Graduate Certificate

• Graduate Diploma

• Masters Degree

• Doctorate (PhD)

Секој универзитет има сопствени влезни барања за секој курс што го нуди. Исто така ќе треба да имате минимално ниво на познавање англиски јазик пред да можете да започнете со курсот. Повеќето курсеви започнуваат во Февруари, сепак, некои ќе може да ги започнете во Јули и во Октомври.

TAFE

Australian Technical and Further Education (TAFE) е едукативен систем управуван и во сопственост на државата, кој нуди курсеви во речиси секое поле на студии. Постојат повеќе од 230 државни TAFE колеџи во Австралија кои нудат курсеви со сертификат, диплома и напредни нивоа на диплома. Многу TAFE курсеви, благодарение на кредит тансфер договорите со Австралиските Универзитети, ќе Ве доведат до универзитетска диплома. Некои курсеви на TAFE траат само неколку недели, додека други може да траат и до три години. Поголемиот дел од TAFE колеџите се наоѓаат во градовите, додека некои се и во руралните средини. Повеќето курсеви започнуваат во Февруари, но сепак, некои може да започнат и во Јули.

TAFE курсевите ставаат акцент на практичното и професионалнно учење што ќе ви помогне да добиете работа.

Приватни и Специјализирани Колеџи

Приватните и Специјализирани колеџи нудат курсеви во речиси секоја област на студии, обично со сертификат, диплома и напредно ниво на диплома. Овие курсеви често се дизајнирани да обучуваат со практични вештини кои може да се користат во професијата. Курсевите може да траат од 10 недели до 3 години, и секој колеџ има своиј влезни барања. Многу приватни и специјализирани колеџи имаат кредит трансфер договори со универзитетите, така што можете да стигнете до Универзитетска диплома
Некои типови на курсеви кои може да ги студирате во приватни или во TAFE колеџ:

• Сметководство

• Воздухопловство

• Бизнис менаџмент

• Грижа за децата

• Компјутерски студии

• Графички дизајн

• Козметичар

• Информациони технологија (ИТ)

• Маркетинг

• Канцелариска администрација

• Секретарски студии

• Патување и Туризам

• Угостителство и хотелски менаџмент

• И многу повеќе

Средни училишта

Австралиските училишта нудат квалитет на образование со светски стандарди. Иако секоја држава или територија во Австралија е одговорна за своите училишта, сепак, Сојузната влада на Австралија се грижи за оддржување на стандардот и квалитетот на наставата низ целата земја.

Поголемиот дел од австралиските училишта се јавни и отприлика околу една четвртина се приватни и наплаќаат целосна школарина. Многу приватни училишта се управувани од страна на верски институции. Некои училишта нудат и интернатско сместување.

Постојат илјадници училишта во Австралија, премногу да се набројат тука. Треба да ги земете во обзир Вашите индивидуални потреби (големо училиште или мало училиште, дали религиозното образование Ви е важно, во кој градот би сакале да живеете и сл.)

Времетраење на курсеви

Следниве се само водич. Секој курс и секој колеџ или универзитет може да имаат малку поинакво времетраење :

  • Certificate 6-18 месеци
  • Diploma 1.5-3 години
  • Bachelors Degree 3-5 години
  • Graduate Certificate 6 месеци
  • Graduate Diploma 1 година
  • Masters Degree 1-2 години
  • PhD 4-5 години

Како да се аплицира

Откако ќе ги прочитате информациите на веб страната на Бриџ Блу , мора да разгледате:

• Каков курс Вие би сакале да учите.

• Кое ниво на квалификација би сакале да го учите.

• Во кој град во Австралија или Нов Зеланд би сакале да живеете и учите.

• Потоа, контактирајте нé и испратете ни информации за Вашите образовни потреби и цели.

•Тогаш ние ќе Ви дадеме бесплатно советување преку е-маил и ќе Ве посоветуваме околу Вашиот избор и Вашите можности во Австралија и Нов Зеланд.

• Кога ќе се одлучите за одреден универзитет, колеџ или училиште, Бриџ Блу ќе Ви помогне да направите апликација. Ние ќе Ве посоветуваме за академските услови и условите за англиски јазик, како и другата документација што треба да ја обезбедите За Вашата апликација. Генерално, ќе треба да обезбедите детали за Вашите претходни студии, вклучувајќи копии од квалификациите што веќе ги имате. Исто така, ќе треба да имате доказ за вашето ниво на познавање на англискиот јазик (на пример, IELTS или TOEFL), како и името на лицето одговорно за плаќање на Вашата школарина.

• Кога ќе се примаат на некој курс, Бриџ Блу ќе Ве советува и ќе Ви испрати Letter of Offer од Вашето училиште, колеџ или универзитет.

• Мора да го прочитате Letter of Offer и да ги разберете сите услови како на пример надградба на Вашето познавање на англискиот јазик. Ќе биде побарано да платите школарина за првиот семестар , како и надоместок за задолжителното здравствено осигурување (Здравствено осигурување за прекуокеански студентски (OSHC)) за да Ви биде платено медицинско или болничко лекување кои можеби ќе Ви треба за време на Вашиот престој во Австралија.

• Кога ќе го добиме Вашето плаќање, ние ќе Ви испратиме Letter of Confirmation of Enrolment. Потребно е писмото со понуда, потврдата за запишување и потврдата за платена школарина за Вашиот прв семестар (или првата година) да ги приложите за Вашата студентска виза за Австралија.

• Блу Бриџ ќе Ви даде совети за тоа како да се направи барање за виза. Ќе Ви биде побарано да имате лекарски преглед со цел да ја добиете Вашата студентска виза, а Вашиот лекар ќе пополнува информациите на посебни формулари.

• По сето ова, ќе бидете известени доколку Вашата апликација за виза е успешна. Должината на Вашата студентска виза ќе биде со иста должина на Вашиот избран курс во Австралија.

• Блу Бриџ може да Ви помогне во организирањето за сместување и превоз од аеродром и да Ви каже кога треба да пристигнете во Австралија да ги започнете Вашите студии.

Студентска виза

Блу Бриџ ќе Ви даде совети за тоа како да аплицирате за виза. За да Ви се одобри виза, ќе треба да го прикажете следното:

• Писмо со Потврда за запишување на училиште, колеџ или универзитет

• Писмо со Понуда за прием кое покажува дека е платена вашата школарина Важечки пасош

• Медицински извештај кој го покажува Вашето добро здравје

• Доказ дека е платено здравствено осигурување за прекуокеански студенти (OSHC) за Австралија

Треба да бидете свесни за условите на Вашата виза:

• Мора да ја напушти Австралија кога Вашата виза ќе истече

• Вашата виза не важи за постојан престој во Австралија или Нов Зеланд

• Морате да ги задоволите барањата на запишаниот курсот за да ја продолжите програмата

• Додека студирате ќе можете да работите до 40 часа во период од две недели и со полно работно време во текот на одморот кој ќе Ви го дадат на училиште

• Здравственото осигурување треба да се плати за целиот престој во Австралија

Поедноставената СВП постапка за добивање на виза во моментов е многу популарна во привлекувањето на странските студенти во Австралија.

Осигурување

Меѓународните студенти во Австралија со студентска виза, мора да имаат договори за здравствено осигурување. Австралија има посебен систем на покривање на здравствената заштита за меѓународните студенти кој се нарекува Странско студентско здравствено осигурување (OSHC),  кое мора да го имате  за времетраење на Вашата студентска виза во Австралија. Ако дојдете во Австралија со  туристичка виза и изучувате некој краток курс (до 3 месеци) не можете да земете OSHC.  Препорачуваме патничко или приватно здравствено осигурување за студенти кои го регулирале својот престој со виза поинаква од студентската.

Adelaide Insitute of Business and Technology – AIBT
Adelaide Institute of Management & Technology
Adelaide Pacific International College
Australian College of Applied Psychology – ACAP
Australian Institute of Business Administration
Australian Technical and Management College – ATMC
Bradford College – The University of Adelaide
Careers Australia College of Healthcare Adelaide
Centre for English Language (CELUSA) – UniSA
English College of Adelaide
Eynesbury
Flinders international Study Centres – FISC
Flinders University
Intensive English Language Institute – IELI
International College of Hotel Management
Kaplan Business School
SA Adelaide Language Centre
SACE Adelaide
Salford College
South Australian Institute of Business and Technology – SAIBT
University of South Australia – UniSA
William Light Institute
Academy of Design
ACCCO
AICA
Australasian Golf Academy
Australia International College of Language
Australian Catholic University – ACU
Australian College of Applied Psychology – ACAP
Australian College of Information Technology
Australian College of Sports and Fitness – ACSF
Australian Institute of Applied Sciences – AIAS
Australian Internships
Australian Language Schools – ALS
Axial Training
Bond University
Bond College
Brisbane College of English – Australia
Brisbane North Institute of TAFE – BNIT
Brisbane School of Hairdressing
Browns ELS
Cairns College of English and Business
Canterbury College
Careers Australia College of Healthcare Brisbane
Careers Australia Institute of English
Careers Australia Institute of Training
Central Queensland Institute of TAFE
Charles Sturt University – CSU
Embassy CES
Envirotech Institute of Education
Gold Coast Language School
Griffith University
Harvest Education Technical College – HETC
Hilton International College QLD
Holmes Institute
Imperial College Australia – ICA
International Eductaion Services – IES – UQ
ILSC
Imagine Education Australia
Inforum Education Australia
International College of Queensland Australia – ICQA
International Education Services – IES – UQ
International Training College
James Cook University – JCU Townsville/Cairns
James Cook University – JCU Brisbane
JMC Academy
John Paul International College
Kelly Colleges
Language International Australia
Language Studies International – LSI
Lifetime International Training College
Metro College of Technology
Navitas
New England College of Technology
PGA International Golf Institute
Queensford College
Queensland Academy of Technology
Queensland Institute for Aviation Engineering
Queensland Institute of Business and Technology – QIBT
Queensland International Business Academy – QIBA
Queensland International Institute
Queensland Schools EQI
Royal Brisbane International College
Kaplan Business School
Sarina Russo Schools
Shafston International College
Southern Cross University – SCU
Spencer College
St. Hilda’s School
TAFE Queensland Brisbane
TAFE Queensland Brisbane – Metropolitan South Institute
TAFE Queensland Brisbane – Southbank Institute
TAFE Queensland Gold Coast
The Eagle Academy
University of Queensland – UQ
University of Southern Queensland – USQ
University of Sunshine Coast – USC
Viva International College
ACT Schools
Australian Catholic University
Australian National University College
Canberra Institute of Technology
University of Canberra
Charles Darwin University – CDU
International College of Advanced Education
Navitas
SACE Hobart
TAFE Tasmania
University of Tasmania – UTAS
AAON
Academia International
Academies Australasia Polytechnic – AAPOLY
AMI Education
AOI Institute
ASA Institute (Intensive English Program)
Australian Catholic University – ACU
Australian College of Applied Psychology – ACAP
Australian College of Hair Design and Beauty
Australian College of Sports and Fitness – ACSF
Australian Industrial Systems Institute
Australian Institute of Applied Sciences – AIAS
Australian National Institute of Business and Technology – ANIBT
Australian Technical and Management College – ATMC
Austwide Institute of Training – AIOT
BIBA Academy
Box Hill Institute
Box Hill Institute
Brighton Institute of Technology
Cambridge International College – CIC
Central Queensland University – CQU
Charles Sturt University – CSU
Chisholm Institute
City College of Melbourne
Discover English
Education Access Australia – MITH and MIE
Education Centre of Australia
Education Centre of Australia – ECA (Professional Year)
Einstein College of Australia
Eltham College
English Language School in Sydney – ELSIS
Federation University
Fusion English
Gurkhas Institute
Hawthorn – The University of Melbourne Programs
Hays International College
Holmes Institute
Impact English College
INUS Australia
JMC Academy
Kaplan Business School
La Trobe Melbourne – LTM (All Diplomas)
La Trobe University Melbourne
Lyceum English Language Australia
Martin – Sydney
Melbourne Institute of Business and Technology – MIBT
Melbourne Institute of Technology – MIT
Melbourne Polytechnic
Menzies Institute of Technology
Navitas
Nova Institute of Technology
Ozford College
Ozford College Secondary School
PSG Australia
SAE Institute
Sheila Baxter Training Centre
Southern Cross Education Institute – SCEI
St George Institute
Sunshine College of Management
Swinburne University of Technology
TAFE Holmesglen Institute
TAFE Kangan Institute
TAFE William Angliss Institute
Taylors StudyLink
The Gordon – TAFE Gordon Institute
Universal Institute of Technology – UIT
University of New England Melbourne – ISBT
University of St. Thomas
Victoria University (VU)
Victorian Certificate of Education
Victorian Institute of Culinary Arts and Technology – VICAT
Western Institute of Technology
Zenith Business Academy – ZBA
Australian College of Applied Education
Australian College of Sports and Fitness – ACSF
Australian Professional Skills Institute – APSI
Australian School of Management
Australian School of Tourism & Hotel Management
Cambridge International College – CIC
Centre of English Language Teaching – CELT
College of Innovation and Industry Skills – CIIS
Curtin College – Curtin University
Curtin University of Technology
Dental Nursing Australia
Edith Cowan University – ECU
Engineering Institute of Technology – EIT
Kingston International College
Language Links
Lexis English
Milner International College of English
Murdoch Institute of Technology
Murdoch University
Navitas
Perth Institute of Business and Technology – PIBT
Perth Institute Western Australia
Phoenix Academy
Phoenix Academy
Silver Trowel Perth
Stanley College
Sterling Business College
TAFE Western Australia – Education and Training International – ETI
University of Western Australia – UWA
Western Australian Education Certificate
Abbey College Australia
Ability Education
Academies Australasia Institute
Academy of English
Academy of Information Technology
ACCESS Language Centre
Aces Centre
Alphacrucis College
Apex Institute of Education
APM College of Business and Communication
Apple Study Group
Asia Pacific International College – APIC
Astute Training
Australia Onsung International College
Australian Academy of Commerce Pty Ltd
Australian Academy of Management & Science
Australian Academy of Sport and Fitness
Australian Catholic University – ACU
Australian Centre of Further Education
Australian College of Applied Psychology – ACAP
Australian College of Natural Therapy
Australian College of Physical Education – ACPE
Australian College of Sports and Fitness – ACSF
Australian College of Technology
Australian Hair and Beauty College
Australian Ideal College
Australian Institute of Commerce & Language – AICL
Australian Institute of Commerce & Technology
Australian Institute of Higher Education – AIH
Australian Institute of Music
Australian Institute of Professional Education – AIPE
Australian Institute of Professional Education – AIPE Higher Education
Australian Institute of Technology and Education – AITE
Australian International College of English – AICE
Australian International Conservatorium of Music
Australian International High School
Australian International Performing Arts High School
Australian National College of Beauty
Australian TESOL Training Centre (ATTC)
Australian Vocational Learning Centre – AVLC
Australis Institute of Technology and Education – AITE
Bass-Skardon Abbess
Billy Blue
Blue Mountains Hotel School
Bridge Business College – BBC
Byron Bay English Language School
Cambridge College International – CCI
Cambridge International College – CIC
Canterbury Business College
Canterbury Language Academy
Canterbury Technical Institute
Cass Training International College
Castle College
CATC Design School
Central College
Central Queensland University – CQU
Central Queensland University – CQU
Charles Darwin University – CDU
Charles Sturt University – CSU
Charles Sturt University – main Campus Wagga Wagga
City Institute
Clarendon Business College
College of Sports and Fitness
Computer Graphic College
Crown Institute of Business and Technology
Curtin College – Curtin University
Curtin University Sydney
Education Centre of Australia – ECA (Professional Year)
Elite Education
ELS Universal English College
English Language Company – ELC
English Language School in Sydney – ELSIS
Evolution Hospitality Institute
Fuss Beauty College
George Brown College – GBC
Global English College
Greenwich College
Holmes Institute
ILSC
Imperial College Australia
International College of Capoeira
International College of Management Sydney – ICMS
International House Sydney
Jet English College
JMC Academy
Kaplan Business School
Kent Institute
Kenvale College
Kings Own Institute (KOI)
Kingsway Institute
La Lingua Language School
La Trobe University Sydney Campus
Le Cordon Bleu
Lexis English
Lloyds International College
Loura Business College
Macquarie City Campus
Macquarie Education Group Australia – MEGA
Macquarie Grammer School
Macquarie University
Magill College
MEGT Institute
Melbourne Institute of Technology – MIT
Mercury Colleges
Metro College
Napoleon Perdis Makeup Academy
Navitas
NCELTR Macquarie University (English)
New Cambridge College
Newcastle International College – NIC
North Sydney English College
NSW School of Massage
Pacific College of Technology
Performance English
Pivot Point International Academy Sydney
Qantm College
Quality Training & Hospitality College
Raffles
SAE Institute
SCBIT
SIBN College
SIIT
Silver Trowel Sydney
Specialty Language Centre
Stanford Academy
Step One College
Strathfield College – SC
Studycare
Supreme Business College
Sydney Business and Travel Academy – SBTA
Sydney English Academy – SEA
Sydney English Language Centre
Sydney Film School
Sydney Institute of Business and Technology – SIBT
Sydney International English College – SIEC
Sydney School of Business and Technology – SSBT
TAFE NSW
TAFE NSW Government School
TAFE NSW Sydney Institute English Centre – SITEC
Taylors College H School/Foundation
Taylors English Preparation
The Australasian College
The Hotel School Sydney
The University of New England – UNE
Top Education Institute
Top Education Institute
Top Education Institute
Universal Business School Sydney (UBSS)
University of New England Sydney – ISBT
University of New South Wales – UNSW
University of Newcastle – UON
University of Southern Queensland – USQ Sydney
University of Sydney (Foundation Program)
University of Wollongong – UOW
University Preparation College
UNSW Global
Victoria University Sydney Campus
Victory Institute
Warvick Institute
Western Sydney University – (HE)
Willams Business College
William Blue
William Business College
Zenith Business Academy – ZBA